Sjeldent Runefunn i Tønsberg

Av  | 27. oktober 2011 | Arkivert under: Artikler, Nyheter, sokern

Midt under runeutstillingen på Slottsfjellsmuseet, skjedde det. Ivrig metallsøkerentusiast og medlem av Norges metallsøkerforening, Pål Fadum fra Tønsberg, gjorde et meget sjeldent og unikt funn.

På tur med metallsøkeren, på leting etter mynter fra sytten og attenhundretallsmynter, fant han nemlig en liten blyplate. Blybiter er ikke så uvanlig å finne, og er som regel søppel. Men Pål har som medlem av NMF lært seg å ikke kaste noe før han er helt sikker på at det er moderne  søppel.

Runebrevet.Foto: Trygve Måleng

Blyplata ble med hjem og der oppdaget Pål at det var risset inn runer på den. Boka ble fulgt selvfølgelig og dermed ble Fylkesarkeologen i Vestfold kontaktet om funnet.

Unikt og sjeldent funn

Arkeolog Cecilia Gustavsen ved Slottfjellmuseet uttaler til NRK.no,  at dette er et meget sjelden og unikt funn. Av 37 runefunn gjort i Tønsberg, er bare et av dem funnet på en blypate før.

Fortiden for Fremtiden gratulerer Pål Fadum med et flott funn og takker for at nok et spennende funn nå blir reddet for ettertiden.

Pål Fadum

Pal Fadum

Les mer om funnet på NRK.no

Les mer om runer her

Tagger: , , , , ,

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


"Metal-detecting is not just for anoraks or eccentrics; it’s probably the best and the most enjoyable way of learning about our history. Bill Wyman

Verd å lese

Et stort arkeologisk utgravingsprosjekt i Ardnamurchan - Skottland har avdekket et enormt vikingfunn. Etter seks år med utgraving ble det full uttelling for arkeologene Les mer om det fantastiske funnet på BBC`s hjemmeside

Arkiv

nmfannonse