Helgens tur med Norges Metallsøkerforening

Av  | 15. april 2012 | Arkivert under: Artikler, Kultur og historie, Norges Metallsøkerforening, sokern

Lørdag var det igjen klart for metallsøkerne fra NMF å dra på tur. Turen denne dagen skulle gå til Nes i Hedemark. Et område med lang historie og nydelig terreng. Det faktum at metereologene  meldte fare for pent vær trakk nok også opp interessen.

Nydelig terreng (Foto: Per Sibe)

Folk kom. Da undertegnede dukket opp på oppmøtestedet, et kvarter før annonsert tidspunkt, var det bra med folk der allerede. Og stadig flere strømmet på. Sjelden har vel uttrykket, fra fjern og nær, passet bedre. Et av foreningens medlemmer hadde tatt turen helt fra Sortland i Vesterålen. Etter mange timer bak rattet, dukket han fornøyd opp med metallsøker og sønn. Imponerene.

Noen hadde reist helt fra Vesterålen (Foto:Per Sibe)

Nøyaktig klokka ti, entret turansvarlig Erik Rønning Johansen høyden. Han orienterte om dagens program, lover og regler, og sørget for at alle fikk kart over fredninger i området.  Her skulle ingen ved en feiltagelse rote seg inn på steder de ikke skulle være.

Erik Rønning Johansen var turansvarlig (Foto: Per Sibe)

Så overtok arkeolog Per Oscar Nybruget talerstolen. Han fortalte om områdets historie, og om tidligere utgravinger i området. Premie for dagens beste funn fristet han også med.

Så var alt klart for å starte søkingen. Folk spredde seg ut over jordene i raskt tempo. Store områder var stilt til foreningens disposisjon, så folket forsvant i alle retninger.

Store områder til disposisjon (Per Sibe)

Og ikke lenge etter begynte meldingene om funn å komme inn. Ikke de helt store funnene, men knapper, mynter og gamle leker dominerte, før et av dagens fineste funn så dagens lys  etter tusen år i bakken. Et øksehode som ble anslått til vikingtid.

Øks fra Vikingtid. (Foto: Per Sibe)

Arkeolog Per Oscar Nybruget beundrer øksen (Foto: Per Sibe)

Så var det lenge funn fra sytten og attenhundretallet som dominerte, før dagens eldste gjenstand ble funnet. En nydelig liten fuglespenne fra Merovingertiden ble vist frem av en litt skjelvende Trygve Maaleng. Usedvanlig pen og fin var den. Ingen var uenig i det.

Trygve Maaleng fant fuglespenne fra Merovingertiden (Foto: Per Sibe)

Det sosiale er en viktig del på Norges Metallsøkerforenings turer. Over tredve metallsøkerglade mennesker samlet seg til lunsj. Store mengder matpakker, kaffe og annen drikke forsvant, mens diskusjonene og praten gikk om det meste. Den gode atmosfæren var til å ta og føle på.

Folket koste seg med lunsjen (Foto: Per Sibe)

Praten gikk (Foto: Per Sibe)

Etter hvert som maten ble borte, ble folket borte også. En etter en forsvant de utover jordene igjen. Noen for å ta en liten middagshvil andre for å metallsøke litt mer.

Andre for å metallsøke litt mer. Trygve og Kjell (Foto: Per Sibe)

Flere funn ble gjort, uten at de skapte de helt store overskriftene. Det med overskriftene var vel ikke så farlig på en dag som denne. Folket koste seg i det deilige vårværet. Søkte litt, slang seg ned i gresset for å prate litt, stiftet nye bekjentskaper.   Trekke litt kunnskap fra veteranene og arkeolog. Dette er det viktige på slike dager, og dette er noe Norges Metallsøkerforening virkelig får til.

Trekke kunnskap fra arkeologen (Foto Per Sibe)

At det dukket opp en  liten spenne fra vikingtid mot slutten av dagen gjorde selvfølgelig heller ikke noe.

Spenne Vikingtid (Foto Per Sibe)

Halv fem ble søkerdagen avsluttet. Funnene som var innleveringspliktige ble registret, avmerket på kart og forsvarlig pakket for innlevering til arkeologiske myndigheter. Premien for beste funn ble overlevert til en fortsatt litt skjelven Trygve. Det ble ryddet og tatt farvel, før alle satte kursen hjemover igjen. For noen en lengre tur en for andre.

Men uansett var det vel stor enighet om at dagen var vel verd turen.

Flott dag. (Foto: Per Sibe)

 

Tagger: , , , , , ,

6 kommentarer til Helgens tur med Norges Metallsøkerforening

 1. Trygve on 15. april 2012 at 7:27 pm

  Verdends flotteste tur og sted, f-lott fortalt Per.
  Hilsen den fortsatt skjelvende – etter funnet av Merovingertidens stOre kultur-moten fra perioden 630-680.;-)

 2. Martin on 15. april 2012 at 7:51 pm

  Flott dag og flott vær! Hyggelig tur og noen flotte funn!

 3. Arild Braathen on 15. april 2012 at 7:58 pm

  Glimrende turreferat, med noen flotte bilder.

 4. Terje Olsen on 16. april 2012 at 2:09 pm

  Flotte bilder som vanlig fra PerS 🙂 Gratulerer igjen til Trygve for den fantastiske fugle fibelen.

  • Freddy Kulbliksæter on 17. april 2012 at 4:59 pm

   Flott vær og veldig slitsom tur men elers bra Veldig bra funn av Trygve.

 5. Per B.Evensen on 23. april 2012 at 6:37 pm

  Tusen takk! for atter en god artikkel skrevet om NMF av Per Sibe 😉
  En fin tur var det , i hyggelig selskap og et strålende vær.
  Mvh-
  Per B.Evensen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


"Metal-detecting is not just for anoraks or eccentrics; it’s probably the best and the most enjoyable way of learning about our history. Bill Wyman

Verd å lese

Et stort arkeologisk utgravingsprosjekt i Ardnamurchan - Skottland har avdekket et enormt vikingfunn. Etter seks år med utgraving ble det full uttelling for arkeologene Les mer om det fantastiske funnet på BBC`s hjemmeside

Arkiv

nmfannonse