Nye veier og Norges Metallsøkerforening

Av  | 1. juli 2012 | Arkivert under: Artikler, Norges Metallsøkerforening, Nyheter, sokern

Og faktisk så nye at de ikke er bygd ennå. Det vil si, veien er vel bygd, så her snakker  vi om en ny trase. Det hele dreier seg om den nye E18 gjennom Østfold.

Og når vegvesenet bygger nye trase er er det er det mange hensyn som skal tas. For eksempel hensynet til kultur og  fornminner. Fylkes arkeologen i Østfold hadde i dette tilfellet registret aktivitet helt tilbake til bronsealder på disse jordene, og sendt beskjed til Kulturhistorisk museum for videre utgravinger og undersøkelser. Alt i henhold til vanlige rutiner.

Store områder (foto: Per Sibe)

Kulturhistorisk museum har mange arkeologer som skjønner nytten av å samarbeide med Norges Metallsøkerforening. En rask henvendelse til foreningen med spørsmål om assistanse fra dyktige metallsøkere ble like raskt besvart positivt fra en alltid villig og seriøs gjeng detektorister. Klart de skulle ta en økt. Bare morsomt det.

Nå er det jo sånn at det er ikke bare denne utgravingslederen som skjønner nytten av å bruke seriøse NMF medlemmer til å redde gjenstander fra pløyelaget. Norges Metallsøkerforening er jo opptatt både på Gokstad og Skedsmo (kommer en artikkel om Skedsmo litt senere).  Men noen medlemmer hadde mulighet til å stille et par dager.

Og tirsdag ettermiddag stilte foreningen på jordet i Østfold. Ikke så mange timene med søking denne kvelden , men et par fine funn ble gjort.

Stabilt norsk sommervær (foto: Per Sibe)

Lørdag var det klart for en lang dag på disse jordene igjen. Stabilt norsk sommervær av typen regn og dertil passe gjørmete jorder gjorde det hele litt trist, men allikevel hadde ti tolv ivrige medlemmer funnet frem med bagasjen full av regntøy og metallsøkerutstyr. Og det var faktisk perioder med oppholdsvær også.

Kort brifing og studering av kart (foto: Per Sibe)

 

Kort brifing og studering av kart før jordene ble inntatt.  Store områder og tung søle gjorde det umulig å få dekket over hele området, men iveren var det som vanlig ikke noe å utsette på.

før jordene ble inntatt (foto: Per Sibe)

Ved ett tiden ble det servert lunsj bestående av pizza og brus. Noe som gjorde underverker på iveren til en ellers våt og sølete gjeng.

Pizza gjør underverker (foto:Per Sibe)

Og snart var søkingen i gang igjen

Og snart var søkingen i gang igjen (foto: Per Sibe)

Noen interessante funn ble også  gjort, selv om det ikke ble mange. Disse ble selvfølgelig tatt forskriftsmessig og trygt vare på, med GPS koordinater og det hele.

Funn ble studert….. (foto: Per Sibe)

… og registrert (foto: Per Sibe)

En ny flott innsats av Norges Metallsøkerforening i frivillighetens tjeneste for å redde kulturarven vår. Og i morgen starter Kulturhistorisk museum sine utgravinger.

En kommentar til Nye veier og Norges Metallsøkerforening

  1. mickd on 1. juli 2012 at 9:39 pm

    Hei, tusen takk for innsatsen. Vi gleder oss til å begynne på mandag.
    cheers!

    Mick Derrick (Utgravningsleder KHM)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


"Metal-detecting is not just for anoraks or eccentrics; it’s probably the best and the most enjoyable way of learning about our history. Bill Wyman

Verd å lese

Et stort arkeologisk utgravingsprosjekt i Ardnamurchan - Skottland har avdekket et enormt vikingfunn. Etter seks år med utgraving ble det full uttelling for arkeologene Les mer om det fantastiske funnet på BBC`s hjemmeside

Arkiv

nmfannonse