Medlemmer fra Norges Metallsøkerforening deltar på Bifrost i Danmark

Av  | 10. september 2012 | Arkivert under: Norges Metallsøkerforening, Nyheter, Prosjekter

Forrige helg deltok ti medlemmer fra Norges Metallsøkerforening på Bifrost arrangementet i Danmark.

Bifrost 2012 (Foto: Per Sibe)

Bifrostprosjeket er et samarbeid mellom noen Amatørarkeologiforeninger og Metallsøkerforeninger i Danmark. En gang i året samles disse foreningene til en helgs dugnad sammen med arkeologer fra et lokalt museum som tar hånd om alle oldsaker som blir funnet. Mye sosialt og faglig kunnskap blir også delt disse helgene.

En av disse foreningene, Tellus detektorforening, er vennskapsforening med Norges Metallsøkerforening og dermed har de satt av noen plasser til NMF sine medlemmer de to siste årene. I fjor var det Oxbøl, sydvest på Jylland, og i år var det Sjelland og Næstved museum som fikk nyte godt av Bifrostprosjektet.

Deilig sted nede ved sjøen

 

Det å avvikle en slik helg med over seksti mennesker krever mye. Både når det gjelder overnatting, mat og logistikk, for ikke å snakke om områder å søke på. Alle disse utfordringene hadde arrangørene løst på en veldig god og profesjonell måte.

 

3F Smålandshavet Kursus- og Konferencecenter (Foto: Per Sibe)

Områdene var funnet og avtalene med grunneiere var i orden på forhånd. Overnatting og bespisning tok  3F Smålandshavet Kursus- og Konferencecenterseg av til meget gode priser. Flott feriesenter bestående av alle de fasiliteter  man kan ønske seg. Skulle ikke forundre meg om litt fremtidige ferier av privat art vil kunne tilbringes her. For her likte jeg meg.

Flott sted, med flotte mennesker (Foto: Per Sibe)

Ti nordmenn,  de fleste fra det sentrale Østlandet, men også tre fra Møre, ankom Karebæksminde i usammenhengende flokk i løpet av onsdag og torsdag . Arrangementet begynte først på fredag, men de som ankom onsdag hadde også muligheten til litt bonussøking på tordag. Og en del benyttet seg av dette, selv om de helt store funnene nok uteble.

Fortiden For Fremtidens utsendte ankom, i følge med NMF sekretær Harald Kjeldstad, stedet torsdag ettermiddag. Fikk installert oss i leiligheten og brukte kvelden på sosialt vis.

Sosialisering er viktig (Foto: Per Sibe)

Det sosiale er en viktig del av Bifrost. Treffe igjen gamle bekjente fra året før. Bli kjent med nye. Diskutere  og utveksle meninger og erfaringer om funn og metallsøkere. Bedre blir det ikke.

Treffe igjen gamle venner…. (Foto Per Sibe)

 

Og bli kjent med nye (Foto Per Sibe)

Fredag morgen startet med en deilig runde frokost (eller morgenmad som det kalles i Danmark), før det var samling i konferansesalen hvor det ble brukt tid på praktiske opplysninger og nyttig informasjon. Utrolig hvor mye lettere en slik helg går når beskjeder og timeplaner er gitt på forhånd. Museumsinspektør Kasper Wurr Stjernqvist  fra Næstvedt museum og representanter fra arrangørene satte oss så inn i søkerområdet og dens historie på en veldig bra måte.

Frokost blir kalt morgenmad i Danmark (Foto: Per Sibe)

 

Lunsj (eller frokost som det kalles i Dannmark) og felles avreise til dagens søkerområde. Også gjennomført på en utmerket måte. Med følgebil foran og bak nådde de fleste frem etter en kort kjøretur.

Synkronisering av GPS (Foto Per Sibe)

Synkronisering av GPS da vi var fremme og så var dagens søkereventyr i gang.  Ti nordmenn, to svensker og over femti danske metallsøkere  inntok jordene. Ikke de store funnene denne dagen, men litt ble det jo. Og kanskje det viktigiste av alt . Folket koste seg.

Foto: Per Sibe

Foto: Per Sibe

Foto: Per Sibe

Foto: Per Sibe

Kvelden gikk med til fortæring av store mengder deilig gryterett og sosialt samvær på konferansesenteret.

Deilig gryterett og sosialisering utover kvelden (Foto: Per Sibe)

Lørdag var den lange søkedagen så lørdags morgen startet tidlig med frokost/morgenmad og pakking  av matpakker i alle tenklige størrelser og fasonger, før kolonnen satte seg i bevegelse mot  søkejordene. Starten gikk der avslutningen forgikk kvelden før. Gikk ikke mange minuttene før dagens første fibula dukket opp.

Kolonnen satte seg i bevegelse (Foto: Per Sibe)

Fremme på søkerplassen (Foto: Per Sibe)

Søking i naturskjønne omgivelser (Foto: Per Sibe)

Nabojordet ble også tatt i bruk etter hvert, og utover dagen ble det funnet både borgerkrigsmynter, smykker og andre gjennstander som fikk arkeologene til å smile.

Foto: Per Sibe

Foto: Per Sibe

 

Siste del av dagens søk ble avviklet noen kilometer lenger borte i vegen. Her var oppgaven å påvise et gammelt slagsted. Om slagstedet ble påvist denne dagen er vel tvilsomt, men en del fine funn ble det da.

Det var en sliten og sulten gjeng som møttes til festmiddag denne kvelden. Men, deilig stek og pannekakedessert gjør underverker både for slitenhet og sult, og stemningen steg etter hvert som maten gled ned.

Festmiddag (Foto Per Sibe)

Med pannekaker til dessert (Foto: Per Sibe)

Premieutdeling for dagens beste funn ble det også tid til selvfølgelig. Litt ekstra stolt av å være norsk da Stig  Nather-Aafarli  stakk av med de to første plassene i fineste funn kategorien. Annenplass for vikingsmykke og førsteplass for pålestav fra Bronsealder og da snakker vi et 3000 år gammelt funn.

Stig stakk av med både første og andreplass

Stigs andreplass

Og denne fikk Stig førsteplass for (Foto Per Sibe)

Søndag var hjemreisedag. Mange brukte allikevel  formiddagen til metallsøking.  Undertegnede derimot hadde en lang kjøretur hjem og rakk bare så vidt innom søkerjordet før den lange hjemturen startet.

Takk for nå og jeg gleder meg allerede til neste år (Foto Per Sibe)

Stor takk til Tellus. Harja, Næstvedt Museum og 3F Smålandshavet Kursus- og Konferencecenter for en uforglemmelig helg .

 

 

 

5 kommentarer til Medlemmer fra Norges Metallsøkerforening deltar på Bifrost i Danmark

 1. Kenny on 10. september 2012 at 9:17 pm

  Flot skrevet Per, og som altid meget fine billeder. Godt at I alle hyggede jer, der er bare en fornøjelse at være sammen med jer alle sammen. Så er det alt arbejdet værd, og vi er allerede gået i gang med næste års træf – så husk første weekend i september 🙂

  Tak til jer alle, vi ses snart igen.

 2. Hans Christensen on 12. september 2012 at 7:29 pm

  Igen har du gjort det Per
  Flot artikkel og gode billeder
  Glæder mig i havde en god tur, og det ser ud til at i er ved at få et godt samarbejde med Tellus, det glæder mig da det er mig der er ophavsmand til det samarbejde.
  Som du ved er jeg ikke med længere i Tellus så derfor fik vi ikke hilst på hinanden denne gang
  Mange venlige hilsener til dig og mine Noske venner
  Hans Christensen

 3. Hans Christian Ødegård on 12. september 2012 at 9:09 pm

  Hei 🙂
  Jeg lurte på om noen vet hvordan jeg kan melde meg på Bifrost 2013 eller hvem personene jeg må snakke med i så fall er. Virker veldig spennende dette treffet vil så gjerne være med!

  Mvh
  Hans Christian Ødegård

  • Hans Christensen on 13. september 2012 at 3:59 pm

   Hvis du er medlem af nmf kan du tilmelde dig når tid er.
   Er du medlem af nmf beder du Tellus om et logind til deres hjemmeside-
   så vil du automatisk få at vide hvornår man melder sig til via deres hjemmeside

 4. Kenny on 16. september 2012 at 7:50 am

  Hvis man vil med på Bifrost Træf, skal du være medlem i en Bifrost forening, så skal du på en given dato og klokkeslæt tilmelde dig arrangementet. Det sidste er vigtigt, for på dagen er ALLE pladser solgt på mellem 3-4 minutter. Vi har hørt om folk, som har siddet med flere pc’er for at få tilmeldingen igennem og for at komme med på listen over deltagere.

  Udover dette, har vi en begyndende tradition for at have gode venner med fra NMF, hvor vi afhængig af de pladser vi har til rådighed, har sendt nogle af disse videre til Norge. Kredit til Hans, som fik startet dette samarbejde op, og som nu udviklere sig til at vi måske på et tidspunkt, kan rejse den anden vej – glæder mig allerede til gensynet med gode venner.

  Vi kan vist roligt sige, at deltagerne har gjort Bifrost Træffet til en succes, så vil du med kender du opskriften 🙂

  Du kan evt. læse mere om Bifrost her: http://xn--amatrarkologer-7ib7z.dk/ (Mangler lidt update, men det skal nok komme på 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


"Metal-detecting is not just for anoraks or eccentrics; it’s probably the best and the most enjoyable way of learning about our history. Bill Wyman

Verd å lese

Et stort arkeologisk utgravingsprosjekt i Ardnamurchan - Skottland har avdekket et enormt vikingfunn. Etter seks år med utgraving ble det full uttelling for arkeologene Les mer om det fantastiske funnet på BBC`s hjemmeside

Arkiv

nmfannonse